(+45) 75 83 63 11 info@centrum-dyreklinikken.dk

Medicin

Receptpligtig medicin og receptgebyr.

​En ny veterinær EU Forordning trådte i kraft d. 28. januar 2022 – det har betydet store ændringer i behandlingen af dit kæledyr og udlevering af receptpligtig medicin.

Langt det meste medicin er receptpligtigt, og må ifølge dansk lovgivning kun udleveres, når dyrlægen har kendskab til dyrets generelle helbred. Det får dyrlægen typisk ved en sundhedsundersøgelse i forbindelse med en konsultation. ​

Det gælder bl.a. også ved udlevering af ormekur og loppe/flåt piller.

Pga. øgede krav til dokumentation og registrering i forbindelse med medicinhåndtering og receptudstedelse bliver det desværre fra 1. januar nødvendigt at opkræve gebyr ved receptudstedelse og udlevering af receptpligtig medicin.

Til gengæld åbner online portalen op for, at dyrlægen kan lave flergangsudleveringer på online recepten ligesom på den recept, du henter i klinikken.

Online recept: 100 kr
Udlevering i skranken: 50 kr

Det vil stadig vil være gratis i forbindelse med konsultation på klinikken.

 

FAKTA

Dyrlæger må ved lov ikke tjene penge på salg af receptpligtigt medicin.

Dyrlægen må ved lov ikke ordinere medicin uden indgående kendskab til dyrets aktuelle sundhedstilstand.

Lovgivningen er ikke lavet for at servicere hverken dyrlægen eller dyreejeren. Loven er lavet for at beskytte vores dyr, vores miljø samt forebygge antibiotikaresistens.

 

Hvad dækker receptgebyret?

En dyreklinik skal bestille medicinen på et apotek ligesom enhver anden. Det kan være medicin til klinikkens eget brug i praksis eller til at have på hylden til at udlevere til dig. Et typisk mindre medicinlager i en almindelig størrelse praksis har en værdi på min. 70.000 kr.

Det skal selvfølgelig forrentes.

Medicinen, der er bestilt, skal afhentes på apoteket af en klinikpersonale eller bringes af apoteket mod et gebyr.

Ved ankomst skal medicinen pakkes ud, tjekkes og dernæst lægges på hylderne og registreres i den form for lagerstyring, man nu har i klinikken.

Den samlede udgift i arbejdsmængde, lovpligtige arbejdsgange og forrentning for at have fx en pakke loppekur eller ormekur på hylden til udlevering, er således ikke ubetydelig.

Det er en service til dig som kæledyrsejer, at klinikken har medicin på lager, så du slipper for at gå på apoteket efter dyrlægebesøget. Når du går på apoteket med en recept, skal de skal først bestille medicinen hjem, og så kan du hente den dagen efter.

Generelle prisstigninger eller receptgebyr?

Ved lov må en dyrlægepraksis ikke have en avance på mere end 5% på udleveret medicin – dvs. at en pakke Milbemax ormekur til hund giver klinikken en avance på 5 kr. før moms. Denne avance skal dække ovennævnte udgifter, og det kan den selvsagt ikke.

Derfor skal dyrlægen vælge, om man vil pålægge et receptgebyr pr. pakke udleveret medicin eller lægge udgifterne på de øvrige ydelser som eksempelvis vaccinationer, operationer osv.

Langt de fleste klinikker lægger det på medicinudleveringen, da det derved bliver den klient, der køber ydelsen, der også betaler for den.

Får man udleveret en recept i stedet, er der også gebyr på, da arbejdstiden for at lave recept heller ikke er ubetydelig. Dyrlægen må ved lov ikke ordinere eller udskrive receptpligtig medicin uden at have kendskab til dyret og dets diagnose. Dertil kommer krav om jævnlige kontroller ved mange kroniske lidelser for at kunne fortsætte medicinsk behandling.

Derfor skal dyrets journal tjekkes grundigt, inden recepten må laves og journalføres korrekt.

Nogle gange er vi nødt til at se dyret først, inden vi sælger eller udskriver medicin. Også loppe- og ormekure. Dette er af hensyn til dyrets velfærd samt lovgivning. Det er desuden fagligt uforsvarligt i de fleste tilfælde at udskrive langt de fleste former for medicin uden kendskab til dyrets aktuelle sundhedstilstand.

Kan dyrlægen så ikke bare se lidt igennem fingrene
med al den besværlige lovgivning?

NEJ! Det kan vi ikke. Loven er lavet for at beskytte dyrene OG miljøet, så der ikke bruges medicin i uhensigtsmæssige mængder og i de forkerte situationer.

Desuden har Fødevarestyrelsen veterinære medicinrejsehold, der rejser rundt i Danmark og tjekker dyreklinikkerne for evt. overtrædelser af lovgivningen.

Bøderne er store, såfremt fejl og overtrædelser findes.

Håber denne forklaring om receptgebyrer giver svar på de fleste spørgsmål, og ellers er du altid velkommen til at spørge personalet på klinikken.

 

Kilde: Tekst lånt af Favrskov Dyreklinik december 2024